Autorka recepata i fotografija: Jelena Malenović
MANDARINA GINGERBREAD SIROVA TORTA
Količina: manji pleh (20-22 cm)
Vreme: 45 min + 3 h za hlađenje
Sastojci
Kora
– 150 g otkoštenih Medjool urmi
– 150 g ovsenih pahuljica
– 1 kašika začina za medenjake ili slične mešavine
– 1 kašika cimeta
1.5 kašika kokosovog ulja
Krem
– 120 g sirovog indijskog oraha omekšalog u vrućoj vodi
– 350 g kokosovog krema ili punomasnog mleka
– 1.5 kašika agava sirupa
– 1 šipka burbon vanile
Sirup od mandarina
– 6 mandarina
– 2 kašike agava sirupa
– 1 šipka cimeta
– 4 klinčića
– komadić svežeg đumbira
Preliv od mandarina
– 150 ml svežeg soka od mandarina
– 1 kašika agava sirupa
– 1 kašika svežeg soka od limuna
– 2 kašike tapioka skroba
Postupak
1. Napravite koru tako što ćete u procesoru usitniti i spojiti sve sastojke u lepljivu kuglu. Smesu rasporedite po dnu i ivicama okruglog kalupa za tortu čije ste dno obložili providnom folijom. Kada završite stavite sve u zamrzivač da se stegne.
2. U procesoru sameljite indijski orah u pastu, dodajte ostale sastojke i semenke vanile, a štapić sačuvajte. Ostavite smesu sa strane.
3. Za sirup od mandarina, oljuštene mandarine sameljite u blenderu, sipajte ih u manju šerpu, dodajte agava sirup, rendani đumbir po ukusu, cimet, klinčiće i štapić vanile koji ste sačuvali i sve kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta ili dok se ne pretvori u gusti sirup nalik džemu. Stavite sa strane da se prohladi.
4. Prohlađeni surup sipajte u krem od indijskog oraha, ovlaš promešajte i sipajte u kalup da napunite koru. Vratite u zamrzivač i duboko zamrznite.
5. Pre služenja napravite preliv od mandarina. Na tihoj vatri zagrejte sok od mandarine, limuna i agavu dok ne počne da struji. Tapioku zamešajte sa 2 kašike vode da dobijete gustu pastu koju ćete uz mešanje da dodate soku. Pazite da ne počne da ključa i mešajte oko 1-2 minuta dok sok ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa strane i prohladite.
6. Prohlađen preliv sipajte preko torte i tortu ukrasite svežim mandarinama, kokosovim brašnom i semenkama nara.
TAHINI ĐUMBIR PRAZNIČNA GRANOLA
Na 500 g ovsenih pahuljica, onih sitnijih, organskih, razmutite 4 pune kašike tahinija, oko 100 g domaćeg, organskog bagremovog meda i 2-3 pune kašičice organskog đumbira, prstohvat krupne morske soli, pa mešajući sjedinite u homogenu smesu.
Umešajte pahuljice tako da se sve oblože što ravnomernije. Rasporedite ih u dva pleha postavljena papirom pa na 130°C uz fen oko 20 min.
ORASI IZ RERNE KANDIRANI U MEDU
Pomešajte po šaku sirovih orašastih plodova: orasi, indijski, bademi, pekan, lešnik, kikiriki, sve dobro isperite pod mlazom vode, pa stavite u rernu na 130°C da se prosuše i blago zapeku, 5-10 minuta uz fen trebalo bi da je dovoljno.
U dubljem tiganju pomešajte 2 pune kašike dobrog domaćeg meda, 2 ravne kašike cimeta, može i garam masala, 5 začina, ras el hanout, po želji, pa još oko 120 ml vode. Sve na tihu vatru da se sjedini, pa ubacite orahe i krčkajte dok sva tečnost ne ispari, uz mešanje naravno.
Na kraju vratite u rernu, lepo ih poređajte na papir za pečenje i još 10-15 min na 130°C, a zatim ostavite da se ohlade i postanu hrskavi, najbolje preko noći.
BEZGLUTENSKI BADEM KEKSIĆI SA ZAČINIMA, LIMUNOM I LAVANDOM
za oko 80 manjih keksića
Potopite 50 g mlevenog zlatnog lana u 100 ml pirinčanog mleka i na tihoj vatri otopite 2 pune kašike rafinisanog kokosovog ulja.
Sjedinite ručnom mutilicom sve mokre sastojke, da dobijete gušću tečnu smesu:
– 3 ogromne kašike bademovog putera (150 g)
– zaslađivač po ukusu – ja sam u jednoj turi koristila agave sirup, u drugoj kokosov šećer, može i med
– otopljeno kokosovo ulje
– zlatni lan u mleku
– oko 120 ml pirinčanog mleka.
Ovo je osnovna “mokra” smesa koju možete da podelite na dva ili tri dela i dodajete začine po želji. Ja sam podelila na dve polovine:
– u jednu sam dodala 80 ml svežeg limunovog soka, rendanu koricu 2 limuna i dva prstohvata sušene smrvljene lavande,
– u drugu polovinu umešala sam 2 kašičice ras el hanout začina i 100 ml čaja od nara i narandže.
U ove mokre sastojke umešajte suve, za svaku polovinu:
– po 120 g sitno samlevenih sirovih badema
– ravna kašičica praška za pecivo
– 1 puna kašika tapioka skroba
– oko 180 g brašna od integralnog pirinča.
Sve zamesite u glatko testo, napravite kuglu i ostavite da se malo prohladi.
Razvucite između dva papira za pečenje na oko 2 cm debljine i vadite oblike po želji.
Pecite ih na 170°C oko 15-ak minuta ili dok ne porumene, a zatim uvaljajte u kokosov protein pomešan sa korom limuna, kakao sa začinima ili umočite u rastopljenu čokoladu.
***
Jelena Malenović
Jelena je sertifikovani je instruktor Hatha joge, joge hormonalne ravnoteže i učitelj joge disanja inspirisane učenjima Leslija Kaminofa. Vodi individualne i grupne časove joge disanja, joge hormonalne ravnoteže, restorativne i terapeutske joge. Autor je bloga Spice Sunshine kojim spaja svoju ljubav prema jogi, ajurvedi, kuvanju i biljnoj kuhinji.