PIŠE: Anita Matić Delić (#glumicapakuha)
Ako ste u potrazi za zdravim i celovitim jelom koje će vas ugrejati i dobro nahraniti u ove zimske dane, onda je to ova supa. Nju vole svi, bez obzira koju vrstu ishrane primenjuju, i niko joj do sada nije mogao odoleti.
Na mojoj zadnjoj radionici u Zagrebu bila je apsolutni hit! Osim što je jako ukusna, ona je i lekovita. Đumbir i suve shiitaki pečurke toliko su lekoviti da se od njih spravljaju i napici koji nam pomažu pri snižavanju temperature, kao i kod raznih vrsta prehlade, grlobolje i viroze. Svojoj sam deci nakon 1. godine života, kada bi imali temperaturu, pripremala napitak od suvih shiitaki pečuraka, a limunadu s ječmenim sladom kod prvih naznaka prehlade. To sam znanje stekla u Školi prirodnog kuvanja prema makrobiotičkim načelima u centru Makronova u Zagrebu pod vodstvom Zlatka Pejića i Jadranke Boban Pejić, a praktikujem ga u svojoj kuhinji već 13 godina.
Makrobitika mi je polazna tačka od koje sam krenula na put promene u ishrani, a ona se nužno odražavala pozitivno i na moj život sveukupno. U moru raznih vrsta i načina prehrane, koje i sama volim ispitati, moja se kuhinja uvek vrti oko makrobiotike i veganskih kombinacija na tu temu. Jako mi je drago što me je Marija pozvala da s vama podelim iskustvo i strast prema zdravom kuvanju. Podeliću s vama i recept za lekoviti napitak od suvih shiitaki pečuraka (za odrasle i za decu) koji sam naučila od Jadranke Boban Pejić, kao i đumbir-limunadu s ječmenim sladom. Nadam se da ćete uživati u ovoj supi i da će vam recepti biti od pomoći. Neka nam ova zima prođe što bezbolnije, neka nas uvek greju ljubav, zahvalnost, blagostanje i ukusna zdrava hrana. Želim vam svima svako dobro!
TAMARI-ĐUMBIR SUPA S UDON REZANCIMA
Sastojci:
– 1 paket (250 g) udon rezanaca
– 1 veća glavica luka
– 3 režnja belog luka, stisnutog ili sitno naseckanog
– 4-5 suvih shiitaki pečuraka, namočiti u mlakoj vodi 15-20 minuta
– 1 šargarepa, narezana na trakice
– 1 tikvica, narezana na trakice
– 150 g tofua, narezanog na kockice
– 1 kašičica đumbira naseckanog na kockice
– 1,5 -2 dcl tamarija
– 2 kašičice maslinovog ulja
– limun, sveži biber
– 1 i 1/2 – 2 l vode (zagrejane)
– mladi luk ili vlašac
Postupak:
– Namočene shiitaki pečurke isperite, odstranite peteljku i narežite na trake.
– Luk, šargarepu i tikvice narežite na tanje trake, đumbir ogulite i narežite na sitne kockice, beli luk protisnite ili sitno naseckajte.
– U jednom loncu zakuvajte vodu koju ćete kasnije koristiti za čorbu.
– U drugom loncu na maslinovom ulju kratko prodinstate luk i shiitaki pečurke 1-2 minuta pa dodajte šargarepu, tikvice, đumbir i beli luk, pa sve zajedno dinstate 3-4 minuta i ako je potrebno podlijte s malo tople vode.
– Dodajte udon rezance, ulijte već zakuvanu vodu i kuvajte na srednjoj vatri 8-10 minuta, odnosno onoliko koliko piše na pakovanju od rezanaca.
– Nakon 5 minuta kuvanja dodajte u supu tofu narezan na kockice i kuvajte dalje.
– Na samom kraju kuvanja dodajte tamari, kuvajte još 1 minut i sklonite s vatre.
– Supu poslužite sa par kapi limuna, malo sveže mlevenog bibera i sitno narezanog mladog luka ili vlašca.
Malo pojašnjenje: Ako se pitate zašto u jednom loncu posebno zakuvavam vodu i zašto je jednostavno ne ulijem hladnu preko rezanaca (nakon što sam ih dodala u dinstano povrće), to je zato što bi se povrće, koje je već dinstano, kuvalo puno duže i tako bi se prekuvalo i izgubilo svoju hrskavost, ali i hranljivost.
NAPITAK OD SHIITAKI PEČURAKA
Sastojci:
– 1 suva shiitaki pečurka
– 2 šoljice vode
Postupak:
Pečurku stavite u posudu, ulijte vodu i zakuvajte. Poklopite i na laganoj vatri kuvajte 10-15 minuta, dok ne dobijete količinu za jednu šoljicu. Izvadite pečurku.
Nakon što izvadite pečurku, dajte detetu da popije u količinama koje slede u tabeli:
Uzrast deteta | Količina napitka |
---|---|
deca od 1. do 2. godine života | 1-2 supene kašike 2-3 puta tokom dana |
deca od 2. do 5. godine života | 1/2 šoljice dnevno |
deca starija od 5 godina i odrasli | cela šoljica na dan – ali piti 2 puta po pola šoljice |
VRUĆA ĐUMBIR-LIMUNADA
Vrlo je delotvorna kod viroze s glavoboljom, prehlade, grlobolje i kada je sve “zapušeno”.
ZA ODRASLE
Sastojci:
– 2 i 1/2 dcl vode
– 1 kafena kašičica ječmenog slada
– sok od 1/2 limuna
– 2 kašičice narendanog i proceđenog đumbira
Postupak:
Vodu prokuvajte. U šoljicu stavite ostale sastojke i prelijte vrućom vodom. Izmešajte i pijte dok je toplo.
***
ZA DECU (nakon 1. godine)
Sastojci:
– 2 dcl vruće vode
– 1 kašičica limunovog soka
– 1 kašičica ječmenog slada
Postupak:
Izmešati i piti toplo.